o.b.®´s

2011-11-18 - 17:25:42

Vi har gjort i ordning en steg-för-steg-guide med lite smarta råd och tips till dig som behöver hjälp på vägen.

 

 

Tips! Testa vår minsta tampong o.b.® ProComfort™ mini om det är första gången du använder tampong. Den är lite mindre i storleken och har rundad topp och ett mjukt SilkTouch™-hölje som gör att den är lättare att få på plats.

HUR ANDVÄNDER JAG TAMPONG

1.

Börja alltid med att tvätta händerna. Ta sedan bort den nedre delen av den skyddande plasten kring tampongen (man drar i det markerade bandet).

2.

Linda upp snöret och ryck lite lätt i det och ta sedan bort plasten från toppen.

3.

Med den andra handen särar du lite lätt på blygdläpparna (A) så att det blir enklare att föra in tampongen i slidan (B), som ligger mellan urinröret (C) och analöppningen (D).

4.

För in tampongen genom att trycka in den lätt med pekfingret så långt in du kan komma; först uppåt och sedan bakåt. Om du känner att det tar emot, så betyder det att du behöver vinkla tampongen lite mer bakåt. Tampongen har hamnat rätt när du inte längre kan känna den.

5.

Se till så att snöret inte hamnar inuti slidan utan hänger löst utanför.

6.

Tvätta händerna efteråt.

7.

För att ta ut tampongen drar du bara i snöret. Det är enklast att få ut tampongen när den har sugit upp mycket mensblod och är blöt. Man brukar säga att tampongen ska kännas ”full”.
RÅD & TIPS
Du ska inte känna av tampongen alls när den sitter rätt. Om du fortfarande kan känna tampongen när du sitter eller går och rör på dig, så brukar det tyda på att tampongen har hamnat lite fel. Då behöver du trycka in den lite längre, helt enkelt. Kom ihåg att vinkla bakåt.

Det finns lite olika positioner som gör att det är lättare att föra in tampongen. Allra enklast är det om du sitter avspänd på toaletten och särar på låren. Du kan också stå med ena benet upp, t. ex. på badkarskanten eller en stol. För att ta ut tampongen drar du bara i snöret. Det är enklast att få ut tampongen när den har sugit upp mycket mensblod och är blöt. Om tampongen inte glider ut så lätt kan det helt enkelt bero på att den inte är full än.

 

 

Om du inte kan hitta snöret så vänta ett tag tills tampongen är riktigt blöt och tung. Sätt dig på huk och krysta lite, ungefär som om du satt på toaletten, så får du lättare tag i tampongen med tumme och pekfinger.

Om du inte skulle lyckas ta ut tampongen själv, kan du vända dig till din skolsköterska eller till ungdoms- mottagningen. De är vana att sådana saker händer.


 

VAD BETYDER DROPPARNA

VAD BETYDER DROPPARNA?


Dropparna på förpackningen anger hur mycket mens en tampong kan suga upp. Ju fler droppar desto större uppsugningsförmåga.

Vanligtvis blöder man mest de första dagarna under mensen, och sedan lite mindre. Därför kan det vara en bra idé att använda tamponger med högre uppsugningsförmåga i början av mensen och tamponger med lite lägre uppsugningsförmåga i slutet av mensen.


 

VAD ÄR TSS ?
Toxic Shock Syndrome (TSS) är en mycket ovanlig men allvarlig sjukdom med förgiftningssymptom som kan drabba män, kvinnor och barn. Den orsakas av toxiner (gift) som bildas av en bakterie som finns normalt hos människor. Ungefär hälften av alla fall uppstår hos menstruerande kvinnor. TSS har kopplats samman med användning av tamponger, men kan även uppstå under menstruation där tamponger inte används. TSS kan vara dödlig och måste därför upptäckas och behandlas på ett tidigt stadium.

Om du plötsligt mår väldigt dåligt under menstruationen, även om du mådde perfekt innan, om du får hög feber (över 39 °), kräkningar, diarré, huvudvärk, ont i halsen, yrsel, svimningsanfall, muskelvärk, rodnad som påminner om solbränna (du kanske inte får alla symptom): Ta ut tampongen som en förebyggande åtgärd. Kontakta läkare omedelbart. Kom ihåg att nämna TSS och att du har mens. TSS kan återkomma oavsett om du använder tampong eller inte. Om du har haft TSS bör du konsultera din läkare innan du använder tampong igen.


Kommentera inlägget här:

Ditt Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (Visas bara för mig)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0